Paper that moves people.
Swipe to the left

​Help! Hapklare handlettering.

​Help! Hapklare handlettering.
Door Marjolein van Dam 5 years ago 10306 keer bekeken Geen reacties

Als fervent creatieveling heb ik een diepgewortelde behoefte om origineel te zijn. Het liefst negeer ik Instagram, Pinterest en alle andere bronnen die mij overladen met creatieve ideeën. Voor mij zijn al die fantastisch leuke creaties letterlijk overweldigend en krijg ik terstond een inspiratieblock. Want kopiëren, dat weiger ik.

En dan... krijg je als ambassadrice van Papicolor de vraag om een blog te schrijven over de Birthday Calendar. Stel je voor: een verjaardagskalender waarop bij iedere maand al een kant- en klare handlettering creatie staat. Maar! De tekening bestaat enkel uit de lijntjes. En verder kun je de creatie dus geheel naar eigen inzicht invullen, versieren en opleuken. Mij bekruipt het gevoel van een kleurplaat voor volwassenen. Een kleurplaat die ik het liefste wil omdraaien om op het lege vel zelf los te gaan met tekenen. Maar helaas, de achterzijde is ook voorzien van een -overigens erg leuke- gehandletterde creatie.

Persoonlijke uitdaging
Ok. Aan de slag. Hoe kan ik hier toch mijn eigen draai aan geven? En tot mijn schrik ontdek ik ook nog dat ik 's ochtends in alle we-moeten-nu-echt-meteen-naar-school-anders-komen-we-te-laat drukte niet alle materialen heb meegenomen die ik wilde gebruiken. Ook dat nog: ik moet dit varkentje wassen met slechts zwarte fineliners. Ik ben even helemaal blanco, maar praat mezelf moed in: gewoon beginnen! Dat zeg ik ook tegen de deelnemers van mijn workshops, dus kom op, Lein. Ik start met wat mij het meest logisch lijkt: ik begin de lijnen van het eerste woord over te trekken met een Pigma micron pen (nr. 04).

Lein gaat los
Het valt me op dat de lijntjes niet superstrak zijn. Wat leuk! Dit zorgt ervoor dat ik mijn perfectionisme een beetje los kan laten. Natuurlijk wil ik het netjes doen, maar het blijft handwerk en dat vind ik juist zo charmant. Ik krijg er schik in en tijdens het overtrekken, borrelen de ideeën omhoog hoe ik de letters ga pimpen. Zo kies ik ervoor om de woorden 'HOT JULY' een lichte schaduwlijn te geven. In de letter 'O' gaat het mis: ik zet prompt de verkeerde lijn aan. Ai. Ik probeer het op te lossen door er een palmboom in te tekenen, maar met enkel zwart, is dat geen sjoege. Ach, ik verzin straks wel iets.

Een beetje van jezelf en een beetje van Papicolor
Muziekje op, lekker creatief bezig zijn, maar niet hoeven nadenken over de compositie. Wat heerlijk om hiermee te oefenen! Bij het woord 'SUMMER' ben ik reuze benieuwd wat er gebeurt als ik de letter wel vul, maar de lijntjes niet overtrek. Zou dat storend zijn? Het effect stemt me super blij: kijk zelf maar op de foto!

En dan vind ik onder in mijn tas nog een roze pen, zodat ik toch een beetje kan spelen met kleur. De pons van de 'O' met de mislukte palmboom kleur ik helemaal met zwart in en hier en daar nog een versiering. Klaar!

Conclusie: de Birthday Calendar is een aanrader!
Heb je zin om letters te oefenen en heerlijk met handlettering bezig te zijn? Dan is deze kalender voor zowel de starters als de gevorderden een echte aanrader! Ik ben werkelijk verrast door hoe leuk ik het vond om 'july' te versieren. Toegegeven, uit mezelf zou ik nooit hap klare handlettering aanschaffen, maar na deze ervaring ben ik om. Het fijne hiervan is dat het laagdrempelig is en het leuke is dat je met alle gemak je eigen twist eraan kunt geven. Twijfel dus niet, gewoon doen!

En... alle verjaardagen natuurlijk invullen met de prachtige brushletters!

(Tip: het boek Kleur! Brushlettering voor iedereen van Carla Kamphuis)

Veel handletterplezier!

Marjolein van Lein in beeld