Paper that moves people.
Swipe to the left

Blog: bullet journaling met Gouden Lijntjes

Blog: bullet journaling met Gouden Lijntjes
Door Anita van Workshops 4 Kids 5 years ago 7636 keer bekeken Geen reacties

Als creatieve enthousiaste chaoot heb ik overal lijstjes en notities liggen en zolang iedereen van mijn spulletjes afblijft, weet ik het meestal ook feilloos terug te vinden. Helaas woon ik samen met een lieverd, die moedeloos wordt van mijn stapeltjes en briefjes die rond slingeren in ons huis. Ik heb hem onlangs beloofd om orde in mijn chaos te gaan scheppen. Waar begin ik? Mijn oog valt op de nieuwe Bullet Journal lijn van Anne Jorinde Kuiper van Gouden Lijntjes.

Als Girly Girl ben ik dol op roze, paars en alles wat bling bling is, dus de keuze uit de bujo’s (bullet journals) van Anne was deze keer niet zo moeilijk. Er is veel inspiratie te vinden op Pinterest en Instagram, maar aangezien ik dol op boeken ben, besloot ik om ook het mooie boek “ handlettering & illustratie in je bullet journal “ mee te bestellen. En dan ligt al het moois voor me en popel ik om te beginnen.

Waar ga ik mee aan de slag?

Wat me gelijk opvalt aan de bullet journal is de schitterende harde kaft met echt gold foiled bling bling details en hagelwit glad (daar worden de punten van mijn brushpennen heel blij van) papier voorzien van hele subtiele dots. Het papier is 150 grams en dat voel je gelijk! Dat betekent dat de kans op “bleeding” (uitvloeien) en “ghosting” (doorschijnen) minimaal is. Dat ga ik zeker uitproberen, ik ben benieuwd!!

Op de eerste pagina’s van mijn bujo krijg ik van Anne uitleg over het bullet journallen. Als ik dan lees dat ik straks één efficiënt systeem heb voor al mijn afspraken, notities, lijstjes, creatieve uitspattingen én ook nog georganiseerd op één plek, word ik steeds enthousiaster.

Wat gaan we doen?

Eerst stel ik mezelf de vraag: “waar wil ik mijn bujo voor gaan gebruiken, hoeveel tijd wil ik er aan besteden en wat vind ik efficiënt?”. Het moet een bujo worden, die bij mij past. Ik heb besloten dat ik mijn bujo zowel privé als zakelijk wil gaan gebruiken en blader toch maar eens door het boek “handlettering & illustratie in je bullet journal” om op gang te komen. Wow, wat een informatie en wat een mooi duidelijk en rijk geïllustreerd boek, daar ga ik binnenkort eens uitgebreid in snuffelen.

Key en index

Mijn eerste pagina reserveer ik voor mijn favoriete, heel toepasselijke, quote van Pippi Langkous. “ Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. Even overslaan dus, dat komt een andere keer. Vanwege mijn werk maak ik afspraken die over enkele maanden pas plaats gaan vinden, dus reserveer ik 3 pagina’s om een jaaroverzicht van maart t/m december 2019 te maken. Ik lees dat dit in de bujo werel een future log heet. Iedere bujo begint met een key (legenda) en een index (inhoudsopgave) en dan ga ik toch echt aan de slag in mijn bujo.

Met een zwarte permanente fineliner van edding 0.3 teken ik de letters K E Y op het hagelwitte papier. Nadat ik de letters flink zwart heb ingekleurd, kijk ik nieuwsgierig op de andere bladzijde en het klopt; geen bleeding en nauwelijks ghosting. Daar word ik echt heel blij van! Met een vrolijke washitape maak ik een kader en het geeft gelijk ook wat kleur aan de bladzijde. Heb jij ook zoveel rolletjes liggen? Ik wel. Ik ben dol op al die leuke, gekke en lieve motiefjes en heb er nooit genoeg van. Nadat ik mijn icoontjes met de bijbehorende omschrijvingen heb opgeschreven, is mijn eerste pagina klaar! Ik vind het lastig om mijn streven naar perfectie los te laten. Het liefste had ik eerst alles met potlood geschreven om het vervolgens (als het mijn goedkeuring had gekregen) over te trekken met mijn fineliner.

Ik heb de smaak te pakken en ga lekker verder met de volgende pagina de index. Deze maak ik in dezelfde stijl als mijn key pagina. Omdat ik nog maar net in mijn bujo ben begonnen, hoef ik nog niet zoveel op deze pagina te schrijven. Vanaf nu zal mijn index langer gaan worden, want iedere keer als er een nieuwe pagina klaar is, zal ik deze aan mijn index toevoegen.

Nu het echte werk!

Ik krijg er steeds meer plezier in en ga op zoek naar inspiratie voor de maand april, want 1 april (kikker in je bil) is een mooie datum om te starten. Ik hoor mezelf zeggen: “ kijk om je heen, overal is inspiratie!” Mijn oog valt op de tuin en mijn magnoliastruik vol knoppen. In april staat de magnolia in mijn tuin in bloei. Vind je ook niet dat deze bloemen zo heerlijk ruiken? Ik begin met potlood een schets te maken en als deze naar mijn zin is, trek ik de lijntjes over met mijn watervaste fineliner. Ik ga straks mijn bloemen inkleuren met ecoline en mijn waterbrush.

Zou ik geen watervaste fineliner (of inkt) gebruiken, dan zullen de zwarte lijnen uitvloeien en dat wil ik natuurlijk niet. Ik druppel wat ecoline op een plastic hoesje en neem dit op met mijn waterbrush om de bloemen in te kleuren en het papier blijft echt zo mooi! Ook aan de achterkant.


Bij een nieuwe maand hoort ook een nieuw maandoverzicht (monthly). Vanwege een drukke agenda deze week kies ik deze keer voor gemak en ga op zoek naar een free printable overzicht van de maand april. Knippen, plakken, beetje handletteren en mijn afspraken overnemen uit mijn gewone agenda en zo is mijn monthly lekker snel af en sla ik mijn bullet journal voor vandaag dicht. Oeps, de chaos om me heen is uitgebreid met ecoline potjes, washi tapes, gelpennen, fineliners, kleurpotloden en stickertjes. Allemaal leuk om in mijn bujo te gaan gebruiken. Maar weet je, het komt goed, want mijn eerste stappen in de wereld van het bullet journallen zijn gezet en ik ben zo enthousiast! Morgen zal ik mijn futurelog en weekly gaan maken en dan ga ik eens lekker snuffelen in het bijbehorende boek om ideetjes op te doen en op mijn manier uit te werken.

Vind je het leuk om mijn creatieve uitspattingen in o.a. mijn bullet journal te volgen? Je kunt me op Instagram vinden onder @love2createbyaniet

Veel bujo plezier!

Anita Rademaker
Love 2 Create / Workshops 4 Kids