Paper that moves people.
Swipe to the left

Handletteren én tekenen à la Carla

Handletteren én tekenen à la Carla
Door Sandra Krougman 5 years ago 17052 keer bekeken Geen reacties

In 2017 begon mijn handletteravontuur. Na een leuke krijtbordworkshop was ik helemaal verkocht aan het schrijven, of nee, tekenen van letters. Het krijtbord maakte al snel plaats voor papier en toen kon ik ook met kleur aan de slag. Want, I love colors!

Zoals elke beginner in handletteren ging ik op zoek naar voorbeelden ter inspiratie. Hierdoor kwam ik in aanraking met het werk van Carla Kamphuis. Ik was meteen verkocht en fan! Het schrijven met penseel vond ik ook al heel boeiend, maar hoe Carla dit combineert met het blenden van kleuren was helemaal mijn ding.

Inmiddels geef ik cursussen en workshops in handletteren en heb ik heel wat boeken aangeschaft ter ondersteuning daarvan. Superleuk en inspirerend. Bijvoorbeeld het boek ‘72 tips Handlettering doe je zo’ (https://www.papicolor.com/no-820605-72-tips-handlettering-doe-je-zo.html?sqr=72&) van Karin Luttenberg en Brushlettering voor iedereen van Carla Kamphuis (https://www.papicolor.com/no-840300-quotes-brushlettering-voor-iedereen-carla-kamphuis-9789043920391.html?sqr=carla%20kamphuis&).

Misschien is de handlettermarkt verzadigd? Geen idee, maar afgelopen jaar heeft er in ‘handletterland’ een verschuiving plaatsgevonden met de nadruk op tekst naar illustraties. En zo ook, kwam Carla Kamphuis met een nieuw boek: Brushpen Love (https://www.papicolor.com/no-840500-het-ultieme-brushpenboek-brushpen-love.html?sqr=carla%20kamphuis&). Ik was enorm nieuwsgierig!

Wat een leuk en inspirerend boek. Ik werd uitgedaagd om toch te gaan tekenen met mijn brushpennen, dus heb ik deze vrolijke cactus gekozen (pag. 41 van het boek) en daar een passende quote bij gezocht. Want ik blijf toch nog iets meer hebben met tekst dan met tekeningen.

Doen jullie met me mee? Dan heb je het volgende nodig:

  • potlood
  • gum
  • Edding brushpennen
  • Papi Art aquarel papier
  • het boek Bushpen love
  • aquabrush
  • Edding watervaste fineliner zwart
  • Sakura gellyroll wit

Eerst maak je een schets voor de tekst en tekening van de cactus met potlood. Je kunt altijd de potloodlijnen weer weggummen. Let er wel op dat je niet te hard drukt op je potlood!

De tekst zet je alvast op met een lichtgrijze brushpen, zodat je hier straks met je kleuren makkelijk overheen kunt kleuren.

Kies de kleuren van roze naar groen en kleur ze alvast in. Wanneer je alles hebt ingekleurd, pak je je aquabrush om de kleuren te blenden. Zorg ervoor dat je met je aquabrush door de hele letter heen gaat en niet alleen op de overgangspunten van de ene naar de andere kleur. Zo lijkt het net of je alles met een penseel hebt gemaakt.

Als zowel de tekst als de cactus helemaal ingekleurd en de kleuren mooi geblend zijn, wacht je even tot het goed droog is voor de finishing touch met de zwarte watervaste fineliner.

We gaan er nu een echte cactus letter van maken door er ook prikkels in te tekenen. De tekstcontouren teken je op de ‘Carla-manier’. Dit doe je ook met de cactus. Het hoeft niet perfect te passen. Lijnen mogen gerust uitsteken. Juist leuk dus!

Teken op verschillende plaatsen de prikkers in de tekst en in de cactus, zoveel als je leuk vindt. Zwarte en witte puntjes voeg je nog toe om het helemaal compleet te maken.

Wat mij betreft… is het een vrolijke cactus quote geworden. Ik denk dat ik hem in een lijstje ga doen!

Hoe leuk was het toen ik zag dat de Edding FlowerPower bus ook vlak bij ons dorp kwam op zaterdag voor Pasen. De kans om Carla weer een keer te zien en te spreken en haar nog wat vragen te stellen over enkele tekeningen in het boek. Na wat tips en oefeningen zijn nu ook mijn roosjes acceptabel ;-) En we gingen natuurlijk even op de foto!

Voor iedereen die nu ook gaat oefenen met het tekenen met brushpennen: heel veel plezier en succes!
En natuurlijk alvast een hele fijne zomer gewenst!

Sandra Krougman

@krougiecreatief